احتمالا تا به حال پرتقال و لیمو خوردهاید. درونی میوه ها اسید سیتریک که یک اسید ضعیف است وجود دارد. به طور کلی این اسید در کلیه مرکبات یافت می شود. این ماده دارای خواص و مزایای متعددی است که در ادامه آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم. اگر شما نیز تمایل دارید با این ماده بیشتر آشنا شوید، بهتر است مطالعه ادامه مطالب را از دست ندهید:
مواد غذایی حاوی اسید سیتریک
این ماده در گیاهان و حیوانات یافت می شود. حتی برخی از مواد غذایی بسته بندی شده و محصولات غیر غذایی مانند مواد آرایشی و بهداشتی و تمیز کننده ها نیز حاوی اسید سیتریک هستند. اما این ماده در مرکبات مخصوصاً در لیمو، گریپ فروت، توت، لیمو ترش سبز و پرتغال به مقدار بسیار زیادی یافت می شود. می توان گفت اسید سیتریک شایع ترین افزودنی، طعم دهنده و نگهدارنده است و می تواند طعم ترش خود را به هر آن چیزی که افزوده می شود، اضافه کند.
آشنایی با خواص اسیدسیتریک
استفاده از اسیدسیتریک در بسیاری از غذاها کاملاً مرسوم است و از آن به عنوان یک طعم دهنده و نگهدارنده استفاده می شود. این اسید به هیچ عنوان مضر نیست حتی برای زندگی ضروری است. اسید سیتریک مولکول کوچکی می باشد که شامل اکسیژن، هیدروژن و کربن می شود. برخی از خواص این ماده شامل موارد زیر می شود:
- یکی از مهمترین خواص اسید سیتریک خواص آنتی اکسیدانی آن است. به این معنا که این ماده می تواند با آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد مقابله کند.
- یکی از فواید این ماده قلیایی بودن آن است. این در حالی است که اسید سیتریک یکی از بارزترین ویژگی های اسید ها، یعنی طعم ترش را دارد.
- سنگ کلیه معمولا در ادرارهای بسیار اسیدی اتفاق میافتد. مطابق گزارشی از کلینیک سنگ متابولیسم بیمارستان دانشگاه ویسکانسین-مدیسون، اسید سیتریک می تواند یک محافظ در مقابل سنگ کلیه باشد. زیرا این ماده دارای خاصیت قلیایی است می تواند محیط اسیدی را کاهش دهد. از این رو شما می توانید جهت جلوگیری از سنگ کلیه و نقرس از این ماده استفاده کنید.
- مکمل های مواد معدنی به اشکال مختلف در دسترس هستند اما همه آن ها به صورت یکنواخت جذب بدن نمی شوند. اسیدسیتریک می تواند با افزایش قابلیت زیست پذیری مواد معدنی، میزان جذب آن ها را در بدن افزایش دهد.
- مصرف اسید سیتریک موجب افزایش سوخت و ساز بدن می شود.
کاربرد های اسید سیتریک
برخی از کاربرد های این ماده شامل موارد زیر می شود:
- در صنایع غذایی از اسیدسیتریک استفاده می شود. این ماده به مواد غذایی و نوشیدنی های بسته بندی شده اضافه می گردد و موجب میشود تا غذاهای کنسرو شده و شیشه ای برای مدت طولانی تری تازه بمانند. به عنوان مثال اسید سیتریک می تواند از قهوه ای شدن برش های سیب تازه جلوگیری کند.
- این ماده به محصولات مراقبت از پوست یا محصولات مراقبت شخصی اضافه می شود و می تواند با پوست پوست شدن، موجب رشد دوباره پوست شود. به همین دلیل در برخی از محصولات ضد پیری مانند سرم ها، کرم های شب و ماسک ها از اسید سیتریک استفاده می شود.
- اسید سیتریک مصنوعی یکی از رایج ترین طعم دهنده ها است که جهت حفظ مواد غذایی به آن ها افزوده می شود. به عنوان مثال نوشابه، پودر نوشیدنی ها، آبمیوه ها، مواد غذایی منجمد، آبنبات ها و برخی از فراورده های لبنی دارای اسید سیتریک مصنوعی هستند.
با مضرات این اسید آشنا شوید
با وجود اینکه اسیدسیتریک به عنوان یک ماده ایمن به مواد غذایی افزوده می شود، اما مضراتی دارد که عبارتند از:
- اگر چشمان شما در معرض این ماده قرار بگیرد، می سوزد. جهت رفع سوزش چشم های خود می توانید آن ها را چند دقیقه با آب به خوبی بشویید.
- نوشیدنی و آبنبات هایی که اسید سیتریک زیادی دارند می توانند به مینای دندان شما آسیب برسانند. این ماده می تواند دندان های شما را حساس تر کند و آن ها را زرد نماید.
- اگر اسید سیتریک به مدت زمان طولانی با پوست شما تماس داشته باشد میتواند موجب سوزش، کهیر و تورم در پوست شما شود.
- گزارش هایی از واکنش های آلرژیک و بیماری به این ماده گزارش شده است. یک گزارش نشان داده است که افرادی که مواد غذایی حاوی اسید سیتریک مصنوعی مصرف کردهاند دچار تنگی نفس، درد عضلانی و معده درد شده اند. اما محققان تاکید بسیار زیادی کرده اند که هنوز مشخص نشده است که آیا واقعاً اسید سیتریک مسئول بروز این علائم بوده است یا خیر.
کلام آخر :
اسیدسیتریک ماده ای است که می تواند فواید متعددی را برای بدن داشته باشد. اما اگر بخواهیم منصفانه بیان کنیم مضرات این ماده در مقایسه با فواید آن بسیار اندک است. شما می توانید با مصرف انواع مرکبات چه به صورت تازه و چه به صورت خشک از مزیت های این ماده بی نصیب نمانید. ایرانو صنعت عرضه کننده انواع دستگاه های میوه خشک کن است. از این رو با خرید این دستگاه می توانید انواع میوه های خشک و لذیذ را تهیه کنید.